Често задавани въпроси (FAQ)
?
Задължителна ли е регистрацията?

Не, регистрацията в нашия електронен магазин не е задължителна. Може да пазарувате, като Гост или да използвате полето за Бърза поръчка.

?
Какво да направя, ако поръчката ми е сгрешена?

Ако имате някакви проблеми с поръчката Ви, не забравяйте да се свържете с нас възможно най-скоро, като ни изпратите имейл на office@evelinecosmetics-bg.com,  за да можем да се свържем бързо с Вас и да коригираме проблема. 

?
Как мога да променя поръчката, след като е направена?

Ако искате да промените поръчката си, трябва да се свържете с нас в рамките на 12 часа след подаването на поръчката. Свържете се с нас на телефон 0898517778 или ни изпратете съобщение на office@evelinecosmetics-bg.com с искане за желаната промяна. 

?
Каква е политиката за връщане?

Ако поради някаква причина не сте удовлетворени от закупения продукт, можете да ни го върнете в рамките на 14 дни от датата на получаване, като е необходимо продуктът да е в оригиналните си вид, опаковка и качество, както и да няма следи от употреба.

 

Разходите за връщането са за Ваша сметка, освен в случайте, когато причината за връщането е объркано съдържание на поръчка, продукт с изтекъл срок, дефектен продукт и др. Ако състоянието на продукта не отговаря на посочените условия, ние ще Ви го върнем, като сумата, за която е закупен става невъзвръщаема. При замяна на продукта, разходите за куриерската услуга са за Ваша сметка.

 

При връщане на продукт, той трябва да бъде придружен с бележка, която изразява Вашето желание за замяна или връщане на заплатената сума. При връщане на продукт, ние ще Ви възстановим платената за него сума в срок от 7 (седем) работни дни чрез наложен платеж или банков превод - ще върнем сумата на посочена от Вас банкова сметка или чрез паричен превод по куриерска компания.

?
Как да открия продуктите, които търся в Evelinecosmetics-bg.com?
  • Търсене по категории – продуктите са въведени в категории и подкатегории, структурирани по лесен начин и възможност за филтриране и сортиране.
  • Търсене по ключови думи в търсачката
?
Какви са начините на плащане?

Към настоящия момент, е възможно плащане само чрез наложен платеж.

?
За колко време се изпълнява доставка от Evelinecosmetics-bg.com?

Сроковете за доставка в нашия онлайн магазин са обявени в характеристиката на всеки един продукт. 

За повече информация прочетете тук

?
Кои са методите за доставка, които предлага Evelinecosmetics-bg.com?

Доставката на всички продукти, поръчани чрез електронния ни магазин се изпълнява от куриерска фирма Спиди или Еконт Експрес.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас